A mosogatógép működése

Hogyan működik kedvenc háztartási gépünk, a mosogatógép?

mosógép szerelő

Ma már nagyon sok háztartásban találhatunk valamilyen mosogatógépet, az egyik legfontosabb gép lett a konyhában. Időt és energiát takarít meg számunkra, és a vízfelhasználás is minimális. Használata nagyon egyszerű, telepakoljuk edényekkel, rakunk bele egy tablettát, elindítjuk és egy óra múlva kiszedhetjük a tiszta edényeket, majd egyúttal  be is rakhatjuk a konyhaszekrénybe. Nincs hatalmas vízfogyasztás, szérfröcsögő víz, nincs hideg vizes öblögetés, törölgetés, és a kezünk bőrét sem irritálja a mosószeres víz. 

A mosogatógép működése

A ma kapható mosogatógépek igen nagy százaléka tulajdonképpen tulajdonképpen ugyan azt a technológiát alkalmazza. A bepakolt edényeket forró, mosószeres vízsugarakkal bombázzák, melynek hatására a makacsabb ételmaradékok is lejönnek az edényekről, majd többszöri öblítéssel eltávolítják a mosószeres vizet az edényekről. Ez után egy utolsó, öblítőszeres kezelést alkalmaznak, majd a szárítási fázisban megszárítja az edényeket.

E1F8

A mosogatógép felépítése

E1F8

A mosogatógépek fő eleme maga a mosogató tér, ahol megtalálható a két kosár, a szórókarok, a sótartály betöltő nyílása, a szita és zsírszűrő, valamint az ajtó belső felületén található mosószer és öblítő tartály. Az átlag felhasználónak ezek használatát kell megtanulni, vagyis hova kell tenni a mosószert, az öblítőt, a sót, milyen szűrőket kell kitisztítani a mosogatások után. Érdemes megtanulni a karok leszerelését, mivel ezek is eltőmítődhetnek.

A mosogatógépek több fő alkatrészt tartalmaznak, az egyik legfontosabb talán a vezérlőpanel, amely az egész működést kontrollálja. Ez régebben mechanikus programkapcsoló volt, ma már inkább elektronikus vezérlőpanelt alkalmaznak. A vezérlőpanel egy kisebb mikroszámítógép, melyben szoftverek működtetik a megfelelő alkatrészeket. A másik fontos alkatrész, ami a forgókarokba pumpálja a vizet, a keringető szivattyú. Ez lehet egyszerű motor, pumpaházzal, de lehet inverteres, többsebességes keringető is. A működéshez elengedhetetlen alkatrész a pumpa, ami a fölösleges vizet a kifolyócsövön keresztül kinyomja a ház lefolyó rendszerébe. A mosogatógép vízfelvételét többnyire egy mágnesszelep végzi, ami lehet egy egyszerű szelep, de lehet egy komplett aquastoppos befolyócső is.

A mosogatógép működése
5 (100%) 2 votes