Miért kell só a mosogatógépbe?

()

Bevezetésképpen legyen itt egy kis információ, miért is van szükség vízlágyításra?

Az általunk használt vezetékes víz, jellemzően esővízből, származik, amelyről közismert, hogy eredetileg lágy. A lehullott csapadék a felszíni kőzetrétegeken áthaladva fémsókat old ki (kalcium és magnézium sók). Az ilyen fémsókat tartalmazó vizet kemény víznek nevezzük. A vezetékes víz keménysége a vízgyűjtő területtől függően változhat.

A vízkeménység definíciója:

Definíció szerint a vízkeménység a vízben lévő oldott sókra jellemző adat (kalcium és magnézium karbonát. °dH = 0,357 mekv/l.

  • °dH: német keménység: 1 °dH=17,85 mg/l kalcium karbonát (CaCO3) vagy 1 °dH=10 mg/l kalciumoxid (CaO).

  • °F: francia keménység, 1 °F=10mg/l kalcium karbonát (CaCO3).

  • GPG: US keménység, 1 GPG=17,136 mg/l kalcium karbonát (CaCO3).

Miért van szükség lágy vízre?

Az oldott fémsók kiválnak a vízből a különböző háztartási berendezések belsejében, csővezetékekben és megindul a vízkőképződés. Elkövesednek a bojlerek, kazánok. Élettartamuk csökken, hatásfokuk romlik, de ugyanez történik a mosógépeknél, kávéfőzőknél, mosogatógépeknél és más háztartási készülékeknél is. Károsodhatnak a vízkőre és egyéb szennyeződésekre nagyon érzékeny kerámia betétes csaptelepek. Vastag vízkőréteg alakulhat ki a csővezetékek falán, mely korrózióhoz, cseréhez vezethet.

Lágyítási folyamat:

A vízlágyítók az úgynevezett ioncserélő eljárás alapján működnek. A kemény víz átáramlik a kiváló minőségű kation cserélő gyantán, amely egy nyomásálló műanyag tartályba van betöltve. A gyanta kivonja a kalcium és magnézium ionokat a nyers vízből és kicseréli azokat nátrium ionokra.

A vízlágyításban alkalmazott gyantaszemek természetes állapotukban negatívok, de nátriumionokkal pozitívan töltöttek. A plusz egy pozitív töltésük miatt a nátriumionok (Na+) hozzákapcsolódnak a negatív gyantaszemekhez. Mind a kalciumnak (Ca2+), mind a magnéziumnak (Mg2+) két pozitív töltése van. Amikor a kemény víz átáramlik a nátriummal (Na+) feltöltött gyantaszemeken, akkor a negatív gyantaszemek vonzása a kalciumion és a magnéziumion két pozitív töltéséhez nagyobb, mint a nátriumion egy pozitív töltéséhez. Ennek eredményeképpen rátapadnak a gyantaszemekre, és a nátriumion leválik, majd átveszi a kalciumion és magnéziumion helyét a vízben úgy, hogy két nátriumion jut minden egyes kalcium és magnéziumionra. A folyamat eredményeképpen a nátrium kicserélődik a kalciumionokra és magnéziumionokra úgy, hogy azok a gyantaszemeken maradnak.

Regenerálási folyamat: 

Az ioncserélő gyanta egy bizonyos vízátfolyás után elveszíti lágyító kapacitását. A vízlágyító az automatikus vezérlőfej segítségével a lemerült gyantát regenerálja NaCl (konyhasó) oldat felhasználásával.

Az ioncserélő gyantaszemek újratöltése úgy zajlik, hogy a gyantaágyon bőséges sólé oldatot engednek át (nátrium-klorid, NaCl). A nátriumionok nagy mennyisége miatt a sólé oldatban a gyantaszemek nem tudnak ellenállni a vonzásuknak, és a gyantaszemekhez tapadt kalcium- és magnéziumionok leválnak. Tulajdonképpen egy fordított ioncsere megy végbe. A regeneráló NaCl oldat klórionjai kémiai reakcióba lépnek a kalcium- és a magnéziumionokkal. Kalcium-kloridot és magnézium-kloridot alkotnak, amelyek kiürülnek a regenerálási hulladékvízzel. A regenerálási folyamat befejezésekor a gyantaágy újra telítve van mobilis nátriumionokkal és a vízlágyító újra készen áll lágy víz előállítására.

A kalciumon és magnéziumon kívül a vízben még számos más elem is található. Ha ezek közül különösen a vas-, vagy mangántartalom magas, akkor az ioncserélő gyanta részben visszafordítható, részben visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet. 

Forrás: lágyvíz.hu

Miért kell só a mosogatógépbe?

A mosogatógép helyes használatához elengedhetetlen dolgok a mosogatószer, az öblítő, és a só. Az első kettő szinte egyértelmű, de vajon mi köze van a mosogatáshoz a sónak?
Szakmámból kifolyólag ritkán, de előfordul, hogy a műhelyemben tesztelni kell a mosogatógépek működését valamilyen időszakosan jelentkező hiba miatt. A tesztelési időszak kb. 4-5 mosogatásból állhat. Ha csak üresen járatom a gépet, evőeszközök, mosószer, öblítő és só nélkül, a mosogatási ciklusok végén egyre fehérebb lesz a belső rozsdamentes rész. Bizonyára sokan kitalálták már, hogy ez vízkőlerakódás. Tehát a sónak igazából a vízkőlerakódás megelőzése miatt van szerepe. Hogyan képzeljük ezt el? A mosogatógépek tartalmaznak egy egységet, amit sótartályként nevezünk. Igazából ez a mosogatógépek vízlágyító egysége, ami nem csak a sótartály részből áll, hanem tartalmaz egy, a felhasználó által nem látható másik tartályt is, amiben a vízlágyításért felelős anyag, más néven gyanta található.mosogatógép sóA működési elv egyszerű, a kemény vizet ezen a gyantán áramoltatják át, ahol egy ioncserés folyamat játszódik le, majd a lágy víz közvetlenül felhasználásra kerül a mosogatógépben. Mivel a gyantaréteg véges ioncserére képes, egy idő után nem tudja betölteni vízlágyító funkcióját, kimerül. Viszont a gyanta ioncserélő tulajdonsága helyreállítható. Itt jön a képbe a só. Egy ellentétes áramoltatás útján a sós vizet keresztül vezetik a gyantarétegen, melynek vegyületei helyreállítják a gyanta ioncserélő tulajdonságát. A rendszer ismét működőképes lesz. A gyantát szinte sohasem kell cserélni, nem is lehet, csak a vízlágyító egység cseréjével. Ellenben a só elfogy időnként, ezt pótolni kell. Kizárólag mosogatógépben használható só megengedett a feltöltéshez!

Amikor egy új mosogatógép kerül a háztartásba, a mosogatógép beüzemelése során, minden gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy az első használat előtt a sótartályt fel kell tölteni vízzel. Hol találhat a mosogatógépben a sótartály? Legtöbbször az üsttér alján, bal oldalt, a szűrők mellett. A tartály nyílását egy nagyobb műanyag kupak zárja le. Ezt kell lecsavarni, majd ezután kell beletölteni a sót, ami a felesleges vizet kiszorítja a tartályból. Mennyi só is kell a tartályba? Igazából többet nem lehet beleönteni, mint amit a tartály elbír:) A kereskedelemben kapható  mosogatógép só 1- 2 kg-os dobozokban vásárolható meg, ezt a mennyiséget sokszor el is nyelheti a sótartály.mosogatógép só Személy szerint azt ajánlom, hogy 3/4-ig töltsük fel a tartályt sóval, majd a tartály tartalmát jól keverjük fel egy eszközzel, például fakanállal, mivel előfordulhat, hogy a gép só visszajelzője még mindig azt jelzi, hogy üres a tartály, ha nem kavarjuk meg. Utána csavarjuk vissza a zárókupakot.  Mivel a mi háztartásunkban is van mosogatógép, mi is  használunk sót. Ezt nagyon sok helyről be lehet szerezni pl. Tesco, Auchan, DM, Lidl, Aldi, mi is használtuk már az itt vásárolt sókat. A gyártók is szép számban képviseltetik magukat, gondolok itt pl. a Somat, vagy  Calgonit Finish típusokra. Személy szerint sok különbséget nem tapasztaltam közöttük, mindegyik tudta, amit kell, de persze mindenki döntse el, melyik szimpatikus neki.

Mivel munkánk elég nagy százalékát a mosogatógépek javítása teszi ki, időnként találkozunk azzal “hibával” , hogy a sótartályba véletlenül más anyag is került a són kívül, például mosogatószer, mosogatópor stb. Ez a vízlágyító egység meghibásodásához, komplett cseréjéhez vezethet, melynek javítása nem olcsó.Tehát nagyon figyeljünk oda, hogy a sótartályba kizárólag mosogatógép só kerüljön, és semmi más.

dm
dm

A DM sajátmárkás mosogatógép sója. 2kg, 800Ft.

Az egyik legnépszerűbb mosogatógép só, a Finish. Tescoban a 1,5 kg változat 899Ft.

A Somat terméke, Tesco ár 1,5kg.,454Ft.

Az Aldi sajátmárkás mosogatógép sója. 2kg, 369Ft.

Remélem, hogy a mosogatógép só használata és szükségessége mindenki számára érthető és világos lett. Amennyiben további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal.

Háztartási gép szerviz

whirlpool szerviz

Cikk: Katona Antal

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Amint hasznosnak találta ezt a bejegyzést ...

Kövess minket a közösségi médiában!