Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Energiabesorolás

()

Energiabesorolás

Mivel a környezetvédelem iránti igény napról napra növekszik, az Európa Bizottság (EC) szabályozást dolgozott ki, mely szerint az alább felsorolt elektromos háztartási cikkekre tájékoztató címke, úgynevezett energiacímke helyezendő, amely a háztartási gépek energiafogyasztásáról ad tájékoztatást.

 

  • Mosógépek, szárítógépek, kombinált mosó-szárítógépek
  • Mosogatógépek
  • Hűtők, fagyasztók, kombinált hűtő-fagyasztógépek
  • Légkondicionálók
  • Villamos sütők
  • Fényforrások

Magyarországon a kereskedelmi forgalomba kerülő fentebb felsorolt elektromos háztartási gépekre- az Európai Unióhoz hasonlóan – 1999. illetve 2000. óta kötelező elhelyezni az energiacímkét.

 

  • Az Európai Unióban az „A” energiaosztályú készülékek piaci részesedésének gyors növekedése miatt az „A” osztályon belül megjelent az „A+” és az „A++” megjelölés, melyek között az „A++” az elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású terméket jelöli. Ezek átmeneti jelölések arra az időszakra, amíg meg nem történik az energiafogyasztás címkézési rendszerének teljes felülvizsgálata.

 

 

Az energiaosztályok jelentősége az energiatakarékosság előtérbe kerülésével egyre nagyobbá válik. Az energiatakarékosság megértéséhez tudnunk kell, hogy mit értünk fogyasztás és teljesítmény alatt.
A legegyszerűbb példa szerint: ha egy 1000 W teljesítményű gépet 3 órán keresztül üzemeltetünk, akkor a fogyasztása: 3 óra x 1000 W, azaz 3 h x 1 kW = 3 kWh. Körülbelül 1 kWh energiát fogyaszt a tűzhely egy négyszemélyes ebéd elkészítésénél, vagy 9 liter tea, illetve kávé főzésekor. Ugyanennyi energia szükséges 1 nap alatt egy közepes méretű hűtőgépnek, 3-4 kg ruha mosásakor az automata mosógépnek, illetve 10 órányi tévénézéshez. Egy hagyományos 100 W-os izzó pedig 10 óra alatt használ el ennyi energiát.

Az energiafelhasználás gazdaságosságát mutató információ alapján a vásárló könnyen megértheti az adott termék környezetbarát voltát.

 

 

A háztartási gépek energiabesorolása

A háztartási gépeknél kötelező feltüntetni, hogy milyen energiafogyasztási kategóriába tartoznak. Ez segítségünkre lehet egyes berendezések (mosógép, mosogatógép, hűtő, bortároló) megvásárlásakor, hiszen pontosan láthatjuk, hogy az adott termék milyen energiafelhasználással működik, így jelentős energiát és pénzt takaríthatunk meg.
2011. decembertől az EU – szabályozását követően minden háztartási gépet új energiacímkével láttak el. A korábbi energiaosztályok elavulttá váltak, hiszen az üzletekben elérhető gépek nagy része már ’A’ vagy annál magasabb energiaosztályba tartoznak.

A címkék tartalma:
A címkén színes nyilak szimbolizálja az energiaosztályokat. Ezt a formát csak Európában használják, és az egész Unió területén egységes. A leghatékonyabb készüléket a sötétzölddel, a legkevésbé hatékonyabbat a piros színnel jelölik. Szerepel rajta a szállító neve vagy védjegye, valamint típusazonosítója.

Kategóriák a leghatékonyabbtól a legkevésbé hatékonyabbak felé haladva: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F, G
A címkéken egységesen az éves energiafelhasználás jelenik meg. Az alapinformációkat nem feliratok, hanem piktogramok jelzik.

Hűtőgépeknél az energiahatékonyságot, a mélyhűtőtér nélküli térfogatot, az éves energiafogyasztást (kWh) és a zajkibocsájtást tüntetik fel.
Mosógépeknél az éves energiafogyasztást és vízfogyasztás jelölik 220 mosási ciklussal számolva. Ezen kívül a kapacitást (kg) is mutatja, valamint a centrifuga hatékonyságát és a zajszintet. Mivel a régi ’A’ osztálynak megfelelő mosási teljesítményű berendezésnél rosszabb teljesítményű készüléket már nem gyárthatnak, így a mosási hatékonyság a címkén nem szerepel.

Mosogatógépeknél ezen kívül a szárítási hatékonyság és a terítékszám is feltüntetésre kerül. Bortárolóknál pedig a behelyezhető palackok számával egészül ki a címke.

 

forrás: energiapedia.hu

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.