Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Javítás házilag

Úristen, elromlott a mosógépem!

AVAGY…

…egyszerűbb hibák házi javítása.

Munkánk során sokan hívnak, hogy elromlott valamilyen háztartási gépe. A beszélgetés során gyorsan kiderülnek a meghibásodás körülményei. A célirányos kérdések segítenek behatárolni a hiba mibenlétét. Sokszor már a kérdések után kiderül, nem is a készülékben van a hiba, esetleg a meghibásodás házilag is javítható.mosógép javítás

Célunk ezeknek a hibáknak a felderítése, így pénzt és időt spórolunk mindenki számára. Termetesen senkit sem ösztönzünk arra , hogy házi, barkács módszerekkel kezdjék el javítgatni a készüléket, mert ez esetenként életveszélyes is lehet, hanem olyan  hibákra szeretnénk felhívni a figyelmet, amiket a gép szétszerelése, elektromos hálózatának szétszerelése nélkül is elháríthatók. Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy az alábbi hibaelhárítási útmutatók alkalmazása előtt mindenképp áramtalanítsák a készüléket, tehát húzzák ki a konnektorból.

mosógép javítás

Napjainkban már nincs olyan háztartás, ahol ne lenne egy vagy akár több mosógép is. Mivel gépekről beszélünk, tudjuk, hogy nem örök életre készültek, tehát elromlanak. A hibák tárháza szinte végtelen, én 30 éves mosógép javítás és  szerviztapasztalat után rá tudok csodálkozni bizonyos hibajelenségekre, de hát mindig tanul az ember:) Tulajdonképpen a legegyszerűbb(vagy legbonyolultabb) hiba, ha a mosógépünk nem működik egyáltalán! Bár mostanában a mosógép javítás korántsem olyan egyszerű, de nincs megoldhatatlan feladat, sőt a hibák egy része házilag is orvosolható.

 Kezdjük talán azzal, ha a mosógépünk egyáltalán nem működik, nincs kijelzése, nem reagál semmire. A legelső és alapvető teendőnk, hogy megnézzük, van-e a konnektorban feszültség.mosógép javítás

Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megnézni, ha a mosógép helyett valamilyen biztosan működő készüléket dugunk be(hajszárító, vasaló, stb.) Nem egyszer előfordult már, hogy azok sem működtek, így nyilvánvalóvá vált, hogy valószínűleg az elektromos hálózat vagy a konnektor a hibás.

Esetenként előfordul, hogy a mosógép elindul ugyan, de utána csak halkan búg. Ez vízfelvételi hibára is utalhat, ami visszavezethető a befolyócső vagy a mosógép mágnesszelep szűrőjének eldugulására. Először zárjuk el a vízcsapot, majd csavarjuk le a mosógép befolyócsövét a vízcsapról .mosógép szerviz

A cső végében található egy kis méretű szűrő, ezt kell kivenni és megtisztítani. Egyúttal nézzük meg, hogy a vízcsap whirlpool szervizkinyitásakor jön e víz a csapból. Ha minden rendben, visszacsavarhatjuk a csövet a csapra. Ezután csavarjuk le a csövet a mosógépről is, mert itt is található szűrő, de nem a csőben, hanem abban a szelepben ahonnan a csövet lecsavartuk. Innen már nem olyan egyszerű kiszedni a kis , kúpos szűrőt, ehhez igénybe kell venni egy kombinált fogót is. Ha minden tisztítást elvégeztünk, vissza kell csavarni a csövet a megfelelő helyekre, kinyitni a csapot és újra kell indítani a mosógépet.  Ha a hibajelenség nem változott, mindenképpen szerelőt ajánlatos hívni a  mosógép javítása miatt.

mosógép javítás

Talán a leggyakoribb hiba, ha a mosógépünk nem szivattyúzza ki a mosóvizet és leáll és például nem centrifugál. Feltétlenül nézzük meg a mosógépünk szűrőjét, nincs-e eldugulva. A szűrő nyílása legtöbbször a mosógép elején található, ritkább esetben hátul(pl. Energomat), még ritkább esetben a mosódob alatt(pl. Electrolux felültöltős), ennél is ritkább esetben egyáltalán nincs is (pl. Fagor elöltöltős) A szűrőt általában kis ajtóval vagy küszöbbel takarják el, ezt a tisztítás előtt ki kell nyitni vagy lepattintani. A szűrő kiszedés sokszor nem egyszerű művelet, de nem lehetetlen. Több típus létezik, talán a legegyszerűbb a menetes, amit ki kell csavarni és kihúzni a helyéről, de van bajonettes rendszerű, amit egy negyed fordulattal kell balra elcsavarni és úgy kihúzni. A dob alatti szűrők kiszedése sem bonyolult, általában a dob aljában lévő dobborda felhajtása után lehet hozzáférni, kitisztítani majd visszahelyezni. Ennél a típusnál a helytelen visszaszerelés miatt az első mosásánál a dob egyszerűen darabokra törheti a szűrőt, erre nagyon kell figyelni. Amennyiben a szűrőtisztítás nem hozta meg a kívánt eredményt, vagyis a mosógép továbbra sem szivattyúzik, érdemes megnézni a fali csatlakozó állapotát is, ami szintén hibaforrás, és könnyen eldugul. Mivel mostanság a mosógépek nagyon ritkán vannak felszerelve szösz illetve finomszűrővel, a kinyomott mosóvíz tartalmazza a meg nem szűrt kisebb- nagyobb darabokat, textilszálakat, letört gombokat, stb. Ezek sokszor nem tudnak átjutni a bűzelzáró golyócskát is tartalmazó fali csatlakozón, és az eldugul. A fali csatlakozóknak is van tisztítási lehetősége, ezt érdemes ellenőrizni, és ha kell kitakarítani. Remélhetőleg a hibajelenség megszűnik és nem kell a mosógép javítás miatt szerelőt hívni.

mosógép javítás

Mivel manapság a mosógépek nagyon ritkán vannak felszerelve szösz illetve finomszűrővel, a kinyomott mosóvíz tartalmazza a meg nem szűrt kisebb- nagyobb darabokat, textilszálakat, letört gombokat, stb. Ezek sokszor nem tudnak átjutni a bűzelzáró golyócskát is tartalmazó fali csatlakozón, és az eldugul. A fali csatlakozóknak is van tisztítási lehetősége, ezt érdemes ellenőrizni, és ha kell kitakarítani. Remélhetőleg a hibajelenség megszűnik és nem kell a mosógép javítás miatt szerelőt hívni.

Nem hűt a hűtőgépünk, ez a leggyakoribb hibabejelentés. Természetesen ez lehet a hűtőgépünk meghibásodása miatt is, elszökött a gáz, kompresszor és hőfokszabályzó meghibásodás is, ezek házilag nem javíthatók, ekkor mindenképpen hűtőgép szervizt kell hívni. A ma kapható egyszerű , kombinált hűtők általában automata leolvasztással működnek, egykompresszorosak.mosógép javítás

Ezek a rendszerek úgy vannak kitalálva, a hűtőrendszer biztonsággal lehűtse a fagyasztó teret és tartsa is ezt a hőfokot, míg a normál tér automatikus leolvasztási üzemmódban működik, tartva az általános +5 fok hőmérsékletet. A normál tér hűtőfelülete általában maga a hátfal, működés közben ennek hőmérséklete eléri a -20,-24 fokot. Mivel e térben levegő található, ennek páratartalma szépen ráfagy erre a felületre. Ezt értelemszerűen időnként le kell olvasztani. Ezt úgy érték el, hogy a hogy hőfokszabályzó visszakapcsolási hőfokát a jég olvadáspontja fölé kalibrálták , hogy a hátfal biztonsággal le tudjon olvadni. A leolvadt jeget/vizet a hátfal alján találhat összefolyón keresztül a kompresszoron található tálcába vezetik, ahol a kompresszor hője miatt szépen elpárolog. Ez a körforgás folyamatos optimális esetben. Gyakran találkoztunk olyan hibával, hogy a látszólag jól működő hűtőgép bizonytalanul működött, időnként kiolvadt a fagyasztórész. Vegyük figyelembe, hogy a kombi hűtők optimálisan csak a 10-32 fok közötti tartományban érzik jól magukat, tehát hideg , fűtetlen helyen semmiképpen ne üzemeltessük. Olyan helyen, ahol a hőmérséklet tartósan +7-8 fok alatt van, biztosan leolvad a kombi hűtőnk. Sokszor érkezik olyan bejelentés, amikor arra panaszkodnak, hogy folyik a hűtőjük. Ezt okozhatja a fentebb említett vízelvezető dugulása is.

Ha villámlik a mikrosütőnk…Annyira azért nem vészes a helyzet, mint gondolnánk. Ha a mikrosütő belsejében időnként szikrázó, világító, ívfényszerű jelenséget látunk, még nem kell új mikrót venni. Valószínűleg a sütőnk csillámlapja égett el, amit ki kell cserélni.A csillámlapok akár üzletben is megvásárolhatók és házilag is visszaszerelhetők, egy csavarhúzó segítségével. Vigyázni kell, mert a csillámlapok könnyen törnek, nem szeretik a vegyszereket, zsíroldókat. A szakszerű beszerelést  inkább bízza szerelőre.

mosógép javítás

Nem működik a sütőnk, villog a kijelző? A sütők igen nagy százalékban áramszünet után elfelejtenek minden beállítást, időt és csak villog a kijelzőjük. Ilyenkor a sütőfunkciók sem működnek, használhatatlan a készülék. Sok esetben csak be kell állítani a sütő óráját és ismét életre kelnek a funkciók.

Amennyiben a házi mosógép javítás nem hozta meg a kívánt eredményt, nem sikerült elhárítani a hibát , akkor sem kell feladnia reményt! Ha nem az a következő lépés, hogy elrohanunk venni egy új mosógépet első rémületünkben, akkor elsősorban budapesti háziasszonyoknak ajánlanám az egyre jobban elszaporodó önkiszolgáló mosodákat, ahol minőségi mosógépek és szárítók várják. Igazából a mosásnak ez az egyik legegyszerűbb és legpraktikusabb formája. Nem kell mosóport venni, öblítőt, nem minket terhel az áramszámla, nem mi fizetjük a mosógép javítását, stb. És unatkoznunk sem kell, amíg tart a mosás, mert sok mosodánál wifi és kávézó is várja a kedves mosatókat. Az önkiszolgáló mosodák közül az egyik  legjobbat a mosodabudapest.hu címen találják, Ők több helyen is várják a mosni vágyókat.

Amennyiben  a javítás mellett döntöttek, mi szívesen segítünk. Forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken, telefonon, vagy online hibabejelentőnkön. Honlapunkon egyéb információkat is talál rólunk, szolgáltatási területünkről, árainkról.

whirlpool szerviz

Katona Antal

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.