Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Üdvözöljük! Katona Antal (pesti oldal) betegszabadságon van. Megértésüket köszönjük!

Hőszivattyús szárítógép tisztítás

()
mosógép szerelő budapest

Hőszivattyús szárítógép tisztítás

Mint minden gép, háztartási gép, egy idő után „elfárad, kimerül”, ezért meg kell fiatalítani. pl. autóknál olajcsere, szűrőcsere. Mosógépeinknél szűrőtisztítás, vízkőtelenítés, és még sorolhatnám.

A mai életünk elterjedt háztartási gépe, a hőszivattyús szárítógép is igényli az időszakos karbantartást, sőt fokozottabban, mint elődje az egyszerűbb kondenzációs szárítógép.

hőszivattyús szárítógép tisztítás
hőszittyús szárítógép tisztítása

Amit otthon, házilag el tudunk végezni, az a víztartály ürítése, az ajtó mögötti szűrő rendszeres tisztítása. valamint a kondenzátor előtti szűrő tisztítása(ha van ilyen).

De a legnagyobb odafigyeléssel elvégzett karbantartás is egy idő után kevés lesz. A cserélhető szűrők a szennyeződések egy részét sajnos átengedik, így pár év alatt a hőszivattyús rendszer kondenzátora, elpárologtatója végleg eldugul. A szárítógép hatásfoka csökken, a programok hosszabodnak, a szárítási minőség nagyban romlik. Végül azt vesszük észre, hogy ugyan melegek a ruhák a szárítás végeztével, de még sok vizet tartalmaz.

kőszivattyús szárítógép tisztítása

Egy hőszivattyús szárítógép több dolog miatt nem száríthat. Ha nem forog a dob, gondolhatunk ékszíjszakadásra, motor körüli problémákra, ezek nagy része gyorsan javítható. Ha nem gyűlik a víz a felső tartályba, gondolhatunk vízszivattyú hibára, dugulásra is. Ha a ruhák hidegek a szárítás végén, akkor elképzelhető, hogy elszökott a gáz a hőszivattyús egységből, vagy nem működik az egység kompresszora, zárlat vagy indítókondenzátor hiba miatt.

 

Ha a ruha meleg a szárítás végén, de tele van vízzel, akkor nem működik a lekondenzálódás, ekkor valószínűleg a rendszer dugulása okozza a hibát.Ez esetben a gép javítható de nem egyszerűen. Ezt minden szervíz kizárólag csak műhelyben végzi. A hőszivattyús szárítógép tisztítása hosszú folyamat, mivel hozzá kell férni a hőszivattyús egység részeihez. Ehhez gyakorlatilag darabokra kell szedni a készüléket, ki kell szedni a forgódobot, a motort, oldalfalakat, hátlapot, előlapot, meg kell bontani a vezetékelést, a vezérlést.

hőszivattyús szárítógép tisztítása
kőszivattyús szárítógép tisztítás

Meg kell bontani a hőszivattyús egység hermetikus házát, hogy hozzáférjünk az egység kondenzátorához, elpárologtatójához.

A tisztításhoz szükségünk lesz egy nagynyomású tisztítóra, valamint egy levegő-kompresszorra is.

kőszivattyús szárítógép tisztítás

A megbontott alkatrészeket, motorokat elektronikákat az eljárás alatt fokozottan védeni kell a víz káros hatásaitól is.

A műveletet érdemes egy vizes helységben, mosókonyhában elvégezni, mert az eljárás sok vízzel és kosszal, szösszel jár, erre fel kell készülni.

A szétbontott gépet először érdemes nagynyomású levegővel portalanítani, a nagynyomású mosóval az érintett részeket lemosni, kitisztítani, vigyázva, hogy az egységek ne sérüljenek.

kőszivattyús szárítógép tisztítás

A művelet után rövid száradás következik, majd a gépet összeszereljük. A szárítógép hatásfokát tesztelni is kell. Érdemes a szekrényszáraz programot használni, sok ruhával és legalább 3 liter vízzel. Ha a készülék tartja a szárítási időket és a ruhák maradéktalanul szárazak, akkor a szárítógépünk tökéletes lesz és jó pár évig ismét nem lesz baj vele.

A hőszivattyús szárítógép tisztítás nem egyszerű, a szervizek meg is kérik az árát, 40-75 ezer forint között szokták vállani, szállítással együtt. Ez nagyon sok pénz, de sajnos a mai szárítógépek árai is az egekben vannak, egy jobb gép 200-250 ezer forint is lehet. Ennek fényében megéri kitakaríttatní régebbi gépünket, mint újat venni (ami pár év alatt szintén eldugul) A napi karbantartással ez a nagy tisztítás nem előzhető meg, de elodázható.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.