Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Miért kell só a mosogatógépbe?

A mosogatógép helyes használatához elengedhetetlen dolgok a mosogatószer, az öblítő, és a só. Az első kettő szinte egyértelmű, de vajon mi köze van a mosogatáshoz a sónak?
Szakmámból kifolyólag ritkán, de előfordul, hogy a műhelyemben tesztelni kell a mosogatógépek működését valamilyen időszakosan jelentkező hiba miatt. A tesztelési időszak kb. 4-5 mosogatásból állhat. Ha csak üresen járatom a gépet, evőeszközök, mosószer, öblítő és só nélkül, a mosogatási ciklusok végén egyre fehérebb lesz a belső rozsdamentes rész. Bizonyára sokan kitalálták már, hogy ez vízkőlerakódás. Tehát a sónak igazából a vízkőlerakódás megelőzése miatt van szerepe. Hogyan képzeljük ezt el? A mosogatógépek tartalmaznak egy egységet, amit sótartályként nevezünk. Igazából ez a mosogatógépek vízlágyító egysége, ami nem csak a sótartály részből áll, hanem tartalmaz egy, a felhasználó által nem látható másik tartályt is, amiben a vízlágyításért felelős anyag, más néven gyanta található.mosogatógép sóA működési elv egyszerű, a kemény vizet ezen a gyantán áramoltatják át, ahol egy ioncserés folyamat játszódik le, majd a lágy víz közvetlenül felhasználásra kerül a mosogatógépben. Mivel a gyantaréteg véges ioncserére képes, egy idő után nem tudja betölteni vízlágyító funkcióját, kimerül. Viszont a gyanta ioncserélő tulajdonsága helyreállítható. Itt jön a képbe a só. Egy ellentétes áramoltatás útján a sós vizet keresztül vezetik a gyantarétegen, melynek vegyületei helyreállítják a gyanta ioncserélő tulajdonságát. A rendszer ismét működőképes lesz. A gyantát szinte sohasem kell cserélni, nem is lehet, csak a vízlágyító egység cseréjével. Ellenben a só elfogy időnként, ezt pótolni kell. Kizárólag mosogatógépben használható só megengedett a feltöltéshez!

Amikor egy új mosogatógép kerül a háztartásba, a mosogatógép beüzemelése során, minden gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy az első használat előtt a sótartályt fel kell tölteni vízzel. Ezután kell beletölteni a mosogatógép sót, ami a felesleges vizet kiszorítja a tartályból. Mennyi só is kell a tartályba? Igazából többet nem lehet beleönteni, mint amit a tartály elbír:) A kereskedelemben kapható  mosogatógép só 1- 1.5 kg-os dobozokban vásárolható meg, ezt a mennyiséget sokszor el is nyelheti a sótartály.mosogatógép só Személy szerint azt ajánlom, hogy 3/4-ig töltsük fel a tartályt sóval, majd a tartály tartalmát jól keverjük fel egy eszközzel, például fakanállal, mivel előfordulhat, hogy a gép só visszajelzője még mindig azt jelzi, hogy üres a tartály, ha nem kavarjuk meg. Mivel a mi háztartásunkban is van mosogatógép, mi is  használunk mosogatógép sót. Ezt nagyon sok helyről be lehet szerezni pl. Tesco, Auchan, DM, Lidl, Aldi, mi is használtuk már az itt vásárolt sókat. A gyártók is szép számban képviseltetik magukat, gondolok itt pl. a Somat, vagy  Calgonit Finish típusokra. Személy szerint sok különbséget nem tapasztaltam közöttük, mindegyik tudta, amit kell, de persze mindenki döntse el, melyik szimpatikus neki.

Mivel munkánk elég nagy százalékát a mosogatógépek javítása teszi ki, időnként találkozunk azzal “hibával” , hogy a sótartályba véletlenül más anyag is került a són kívül, például mosogatószer, mosogatópor stb. Ez a vízlágyító egység meghibásodásához, komplett cseréjéhez vezethet, melynek javítása nem olcsó.Tehát nagyon figyeljünk oda, hogy a sótartályba kizárólag mosogatógép só kerüljön, és semmi más.

dm
dm

DM sajátmárkás mosogatógép sója. 2kg, 800Ft.

Az egyik legnépszerűbb mosogatógép só, a Finish. Tescoban a 1,5 kg változat 899Ft.

A Somat terméke, Tesco ár 1,5kg.,454Ft.

vízkő

Remélem, hogy a mosogatógép só használata és szükségessége mindenki számára érthető és világos lett. Amennyiben további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal.

Háztartási gép szerviz

whirlpool szerviz

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.