Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Miért nem centrifugál a mosógép?

A háziasszonyok talán ezzel a problémával találkoznak legtöbbet a mosás során, vagyis a mosás végén vizesen veszik ki a kimosott ruhadarabokat. Sokszor azonban nem kell kétségbe esni, mert a centrifugálási hiba házilagosan is megszüntethető. A centrifugálás kimaradásásnak  több oka is lehet, az egyiket nem is igazán nevezhetjük hibának, csak a mosógép ” védekezési mechanizmusának”, vagyis az elektronika nem engedi, hogy a kiegyensúlyozatlanság miatt a mosógép szétessen, elugráljon. Ezt a mosógép vezérlőelektronikája figyeli, és a dob kiegyensúlyozatlansága esetén visszaveszi, extrém esetben teljesen nullára a centrifuga fordulatszámát. Mikor kiegyensúlyozatlan a dob? nem centrifugál a mosógépLegfőképpen akkor, ha egy-egy nagyobb, nagy nedvszívó képességű ruhadarabot próbálunk kicentrifugálni. A nehéz ruhadarab a felszívott víz hatására még nehezebb lesz, elül a dob egyik felében, amit a motor így nehezebben tud megforgatni. Ezt a jelenséget figyeli a vezérlőpanel, és úgy értékeli, ez a kiegyensúlyozatlanság veszélyezteti a gép helyes működését, ezért letiltja a centrifugálást. De mi a megoldás? Ha nagyobb, jó nedvszívó képességű  ruhadarabokat szeretnénk mosni, pl. fürdőlepedő, gyapjú pulóver, frotír törülközö, farmer nadrág stb. Azt javasolnám, hogy több kisebb ruhadarabbal együtt mossuk, hogy a kiegyensúlyozatlanságot elkerüljük.

A másik ok, ha a mosógép nem szivattyúzza ki a mosóvizet időben. Az elektronika ezt is hibának érzékeli, és megállhat, letilthatja a centrifugát. Ebben sokszor a mosógép eltömítődött szűröje a ludas, ezt ajánlatos kitisztítani. Meg kell nézni azt is , hogy a kifolyásnak nincs -e más gátló tényezője, dugulás, stb., valamint ellenőrízni kell a kifolyócső helyes bekötését is.

A többi ok már házilag nem javítható, mivel alkatrészcsere is szükséges lehet, valamint a mosógép megbontásával járhat. Problémát okozhat még az ékszíj állapota, szakadása, a szivattyú elkopása, romlása, esetlegesen a főmotor hibája, szénkefe kopás is.De előfordulhat akár vezérlőpanel hiba is. Ezek kijavítását mindenképpen bízza szakszervízre, mert a megfelelő alkatrész beépítése sokkal nagyobb szakértelmet igényel.

miért nem centrifugál a mosógép

Cikk: Katona Antal

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.