Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

A 21-es hiba

A HUSZONEGYES HIBAKÓD

A cím úgy hangzik, mint a „A 22-es csapdája„, de a Joseph Heller mestermű nyomán inkább  a „21-es hibakód csapdájában” címet kellett volna adni a cikknek. Na mindegy. Ez a cikk sokkal rövidebb lesz, mint a fent említett regény, és nem is a háborúról szól, hanem konkrétan egy Siemens mosógépről. Biztosan sok szervizes kolléga csak legyint, hogy ezt már ő régen tudja, tapasztalta, na most ők ne figyeljenek. Igazából nem is az fontos, mit jelent ez a hibakód a Siemens és Bosch mosógépeknél. A 21-es hiba hivatalosan forgatási hiba, de nagy valószínűséggel a motorral lesz baj. Ebben az esetben el voltak kopva a szénkefék. A javítás egyszerű, motor kiszerel, szénkefe kicserél, becsiszol, motor visszaszerel, mosógépet kipróbál, kész. A meglepetés ekkor éri szegény szerelőt. mert a kijelzőn továbbra is szorgalmasan villog: E21. Most mi van?E21 hibakód

De nem esünk kétségbe, mivel rutinos szerelőként rájövünk, hogy a Siemens gépek nem tesztelik újra a motort, megjavult-e. Tehát a hibakódot  manuális módszerrel kell eltávolítani. Ha valaki rágugliz, hogyan is kell, több módszert is talál. De  melyik a helyes? Elkezdjük próbálgatni. A 25. próba után kétségeink támadnak, mivel még mindig a retinánkat égeti az E21. Lehet hogy más baja is van a mosógépnek? Esetleg vezérlőpanel hibás? A motort jól csináltam meg?  Mielőtt véglegesen feladnánk, elmondom hogyan lehet eltüntetni ezt a kódot. Ezt leteszteltem, biztosan működik.

A mosógépet kikapcsolt állapotba helyezzük, választókapcsoló ‘0’ állásban legyen. A választókapcsolót jobbra forgatva, 180 fokot eltekerjük, tehát 6 óra állásba. Megvárjuk, míg el kezd villogni az E21 felirat. Ezután lenyomva tartjuk a centrifuga választó gombot, illetve ha szenzoros, akkor rajta tartjuk az ujjunkat. Ezzel egy időben egyet fordítunk balra a választókapcsolón, tehát 7 óra állásba. Elengedjük a centrifuga választó gombot, és a választókapcsolót balra forgatva a ‘0’ állásba tekerjük. Ha mindent jól csináltunk, a következő bekapcsoláskor már nem idegesít minket az E21 hibakód. A mosógépet kipróbálhatjuk, letesztelhetjük, minden rendben fog menni.

Katona Antal

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.