Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Wifiképes mosóteknő.

A háztartási gépek evolúciója.

Az okos mosógép és társai.

 

Nem tudok róla, hogy lenne wifis mosóteknő, de a fejlődést nem lehet megállítani:). Elképzelhető, hogy ilyen is lesz , de addig meg kell elégednünk a nevesebb gyártók mosógépeivel. Gondolta volna valaki 10-15 éve , hogy mosógépünk WiFi képes lesz, mobiltelefonról irányíthatjuk, programozhatjuk, felügyelhetjük. Sok gyártó jelentkezett már internetre csatlakozó háztartási géppel, telefonon keresztül működtethető programmal, például Samsung, LG stb.

A Samsung WW80K6414QW AddWash tipusjelű készüléke okos mosógépkívülről úgy néz ki mint egy mai átlagos mosógép, az extra a WiFi kapcsolat. A mosási töltet 8kg. Mobiltelefonunkról követhetjük az aktuális mosási fázisokat, folyamatokat, leállíthatjuk, módosíthatjuk is azokat. A mosógép a mosási fázis állomásairól, eseményeiről üzenetet küld nekünk, akkor is, ha valami hiba történt. Természetesen a mosógép hagyományos módon is használható. A gyártó igérete szerint a mosógép 60 perc alatt kitisztítja ruháit. A gép rendelkezeik Addwash funkcióval, tehát a beindítás után is lehet ruhadarabokat adni a mosáshoz, anélkül, hogy leállítanánk a programot. A mosógépet a geeks.hu tesztelte, a teljes cikket itt olvashatjátok.

 

Az LG is bemutatta már az okos mosógépét, az LG Smart Washing Machine-t. A készülékhez elöltöltős, DirectDrive-os és NFC kapcsolattal lehet hozzákapcsolódni. A telefonunkra folyamatosan küldi a mosási fázissal kapcsolatos eseményeket, de a kommunikáció kétirányú, így a telefonunkról minden paramétert megváltoztathatunk. A gyártó a konkurens Samsunghoz képest már 49 perces teljes mosási időt igér. A gép rendelkezik TrueSteam funkcióval is. A teljes cikket a 24.hu oldlán olvashatjátok.

 

Nem csak a mosógépek életébe tört be az internet, hanem a sütökébe is. Az AEG is bemutatott már WiFi-vel és kamerával felszerelt ilyen eszközt, ProCombi Plus Smart néven. A sütőt szintén lehet vezérelni telefonon keresztül, elég csak feltelepíteni az AEG applikációját, a MyAEG-t. A sütő folyamatosan kamerázza a belsejében történő sütési folyamatokat, az applikáció teljes mértékben kontrollálja a sütési fázisokat. A közösségi média kapcsolat révén akár ki is posztolhatjuk a benne elkészült ételek képeit, videóit. A sütő bemutatójáról a 24.hu közvetített.

A hűtőgépeket sem kíméli az internet világa, példának okáért itt van midjárt a Samsunng okos hűtőgépe, a Family Hub Refrigerator. A készülék 900 literes tárhellyel rendelkezik, természetesen tartalmaz víz és jégadagolót is. A hűtő különlegessége a normáltéri ajtóba integrált 21.5 colos FullHD érintőképernyős monitor, ami mögött egy kisebb számítógép lakozik. A képernyőn filmet nézhetünk, internetezhetünk, rajzolhatunk, feljegyezhetjük teendőinket vagy a bevásárolni valókat. A hűtő rendelkezik internetkapcsolattal, és akár mobiltelefonról is állítgathatjuk paramétereit. A belső , beépített kamerák folyamatosan figyelik a belső tartalmat, láthatjuk mi van benn , anélkül hogy kinyitnánk az ajtót. A készülék rendelkezik Shoprite és Fresh Direct funkciókkal is( nem minden országban elérhető)  , igy akár a bevásárlást is elintézhetjük a kijelzőn keresztül.

 

Beszélhetnénk még persze Bluetooth kapcsolattal rendelkező kávéfőzőről, például a Nespresso Prodigio is ilyen. A készülék telefonról is indítható, időzíthető egy applikáció segítségével.

 

Persze ott vannak már háztartásunkban az egyre intelligensebb robotporszívók is, melyek ma már többprocesszoros központi egységgel, lézeres és ultrahangos letapogatással és útvonalmeghatározással  is rendelkezhetnek valamint fel vannak szerelve kamerákkal is. A készüléket mobil applikáción lehet vezérelni, felügyelni.

 

 

 

Az internet végérvényesen beszivárgott életünkbe már a  háztartási gépeinken keresztül is. A fejlődés megállíthatatlan, persze felteszem a kérdést, vajon szükségünk van-e erre? Mert hát a mosógép most is csak mos, a hűtő hűt, a porszívó port szív stb., nem csinálnak mást mint 20-30 éve. Az internet által új tulajdonságokkal felvértezett gépek variálhatóságára az átlag háziasszonynak valószínűleg nincs is szüksége, az opciók 90%-át nem is használná. A gépek egyre bonyolultabbak lesznek, egyre nehezebben javíthatók. Egy-egy hiba kijavításához lassan már nem is mosógépszerelő, hanem egy szoftverprogramozó kell. Arról nem is beszélve, hogy a mosógép és a mobiltelefon „összekapcsolása” is valamiféle számítástechnikai tudást feltételez. Mi van, ha a 70 éves, pedáns háziasszony, aki már úgy-ahogy megszokta az okostelefonokat, nem tud  rácsatlakozni a WiFire, a gépet „nem látja” a mobilapplikáció, a kapcsolat sehogy sem akar létrejönni? Na most akkor mi legyen, gondolhatná. Hivja a szervízt a mosógép miatt, vagy vigye a telót telefonszervizbe, vagy esetleg hívja az internetszolgáltatót, mert nincs wifi. Megannyi kérdés, amivel az átlag felhasználó nem akar, és nem is kellene törődnie. Ráadásul a mobilapplikációk letöltéséhez email cím és regisztráció is szükséges, és persze jó sok mobilnet is kell! Vajon kell ez nekünk?

 

 

 

intelligens mosópor

 

 

 

Cikk: Katona Antal

Háztartási gép szerviz

 

 

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.