Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Whirlpool mosogatógép E1F8 hibakód

E1F8

A Whirlpool jó pár éve új vezérlőpanelt kezdett alkalmazni mosogatógépeiben, emely sokkal komplexebb, gyorsabb volt , mint az előző. A hibakódoknál már két számot alkalmaztak, ami több hibakód jelölést és pontosabb hibakód feltárást eredményezett. A felhasználók legtöbbször talán az E1F8 hibakód jelöléssel találkozhattak. A készülék nem indult el a hibakód törlése után sem. Ez a hibakód hivatalosan egy vízszintszabályzó, illetve vízszintérzékelési hiba. Az újabb whirlpool mosogatógépek kétféle vízszintérzékelési technológiát használnak. Az egyszerűbb, olcsóbb gépekben nincs külön vízszintérzékelő egység, itt a motor áramfelvételéből kövezkeztet a vezérlőpanel a víz jelenlétére, figyelembe véve az áramlásmérő által kapott impulzusokat is. A másik tipusban egy kombinált egységet használnak, amit mi optikai egységnek nevezünk.

E1F8

Ebben található az összes érzékelő, amire a gépnek szüksége lehet. Itt optikai szenzorok figyelik a víz meglétét, szennyeződését, stb. A kis magyarázat után térjünk vissza a hibakódra. Látható, hogy a hibakód a különböző géptipusokban más-más alkatrész hibára utalhat. Azokban a gépekben, amelyikben megtalálható ez az optikai szenzor, akkor ennél az egységnél kell keresni a hibát. Mi lehet ez? Nem kell azonnal arra gondolni, hogy ki kell cserélni! Nagyon sok esetben ez a hibakód a szenzor elkoszolódására is utalhat. Teendőnk, hogy ezt a kis egységet első körben megtisztítjuk. Hol található ez a szenzor? Ha kivesszük az alsó kosarat, majd az alatta lévő szita és zsírszűrőt, megláthatjuk az alsó vízgyűjtő aknát, melybe balról jobbra pillantva megláthatjuk az akna oldalában a szerkezetet. Szükségünk lesz egy fogkefére és egy kis ecetre, majd óvatosan szép tisztára súroljuk az optikát, hogy semmilyen szennyeződés ne legyen rajta, és a szenzorok között sem. Utána visszarakva a tiszta szűrőket és kosarat, megpróbálhatjuk elindítani a mosogatógépet. Szerencsés esetben mosogatógépünk elindul. Ha  hibakód továbbra is jelentkezik, szükséges lesz az optikai egység cseréje, amit feltétlenül bízzon szakértő szervízre. Bizonyos esetekben ezt a hibakódot a szivattyú hibája is okozhatja, amennyiben a program végén a víz benn marad a mosogatógépben.

E1F8Mi van akkor, ha egy olyan gép jelzi ki a hibát, amelyikben nincs ilyen optikai egység? Pár mondattal előbb írtam, hogy ezeknél a gépeknél a keringető motornak fontos szerepe van a vízszintszabályzásban. Amennyiben ez a motor meghibásodott, hibás értékeket kap a vezérlőpanel, ez akár vízszintérzékelési hibához is vezethet.Tapasztalataink szerint az ilyen gépeknél az E1F8 hibakód nagy százalékban keringető motorhibát jelenthet. A motor kicserélése után a hibakód megszűnik. A motorcserét is bízza szerelőre, annál is inkább, mivel ezeknél a mosogatógépeknél minden alkatrészcsere és javítás után feltétlenül szükséges a szervízprogram lefuttatása, ami nagy körültekintést igényel. A szervízmenü helytelen használata könnyen tönkreteheti a mosogatógépet, semmiképpen nem javaslom  a házilagos működtetését!

E1F8

Cikk: Katona Antal

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.