Whirlpool mosogatógép E1F8 hibakód

E1F8

 

A Whirlpool jó pár éve új vezérlőpanelt kezdett alkalmazni mosogatógépeiben, emely sokkal komplexebb, gyorsabb volt , mint az előző. A hibakódoknál már két számot alkalmaztak, ami több hibakód jelölést és pontosabb hibakód feltárást eredményezett. A felhasználók legtöbbször talán az E1F8 hibakód jelöléssel találkozhattak. A készülék nem indult el a hibakód törlése után sem. Ez a hibakód hivatalosan egy vízszintszabályzó, illetve vízszintérzékelési hiba. Az újabb whirlpool mosogatógépek kétféle vízszintérzékelési technológiát használnak. Az egyszerűbb, olcsóbb gépekben nincs külön vízszintérzékelő egység, itt a motor áramfelvételéből kövezkeztet a vezérlőpanel a víz jelenlétére, figyelembe véve az áramlásmérő által kapott impulzusokat is. A másik tipusban egy kombinált egységet használnak, amit mi optikai egységnek nevezünk.

E1F8

Ebben található az összes érzékelő, amire a gépnek szüksége lehet. Itt optikai szenzorok figyelik a víz meglétét, szennyeződését, stb. A kis magyarázat után térjünk vissza a hibakódra. Látható, hogy a hibakód a különböző géptipusokban más-más alkatrész hibára utalhat. Azokban a gépekben, amelyikben megtalálható ez az optikai szenzor, akkor ennél az egységnél kell keresni a hibát. Mi lehet ez? Nem kell azonnal arra gondolni, hogy ki kell cserélni! Nagyon sok esetben ez a hibakód a szenzor elkoszolódására is utalhat. Teendőnk, hogy ezt a kis egységet első körben megtisztítjuk. Hol található ez a szenzor? Ha kivesszük az alsó kosarat, majd az alatta lévő szita és zsírszűrőt, megláthatjuk az alsó vízgyűjtő aknát, melybe balról jobbra pillantva megláthatjuk az akna oldalában a szerkezetet. Szükségünk lesz egy fogkefére és egy kis ecetre, majd óvatosan szép tisztára súroljuk az optikát, hogy semmilyen szennyeződés ne legyen rajta, és a szenzorok között sem. Utána visszarakva a tiszta szűrőket és kosarat, megpróbálhatjuk elindítani a mosogatógépet. Szerencsés esetben mosogatógépünk elindul. Ha  hibakód továbbra is jelentkezik, szükséges lesz az optikai egység cseréje, amit feltétlenül bízzon szakértő szervízre.

 

E1F8Mi van akkor, ha egy olyan gép jelzi ki a hibát, amelyikben nincs ilyen optikai egység? Pár mondattal előbb írtam, hogy ezeknél a gépeknél a keringető motornak fontos szerepe van a vízszintszabályzásban. Amennyiben ez a motor meghibásodott, hibás értékeket kap a vezérlőpanel, ez akár vízszintérzékelési hibához is vezethet.Tapasztalataink szerint az ilyen gépeknél az E1F8 hibakód nagy százalékban keringető motorhibát jelenthet. A motor kicserélése után a hibakód megszűnik. A motorcserét is bízza szerelőre, annál is inkább, mivel ezeknél a mosogatógépeknél minden alkatrészcsere és javítás után feltétlenül szükséges a szervízprogram lefuttatása, ami nagy körültekintést igényel. A szervízmenü helytelen használata könnyen tönkreteheti a mosogatógépet, semmiképpen nem javaslom  a házilagos működtetését!

 

 

E1F8

 

Cikk: Katona Antal

 

Kérem, ha hasznosnak találta a cikket, értékelje vagy segítsen minket egy megosztással. Köszönöm!

Összegzés
E1F8
Cikk név
E1F8
Megjegyzés
Whirlpool mosogatógép E1F8 hibakód értelmezése.
Szerző
Tulajdonos
Háztartási gép szerviz
Tulajdonos logo
Whirlpool mosogatógép E1F8 hibakód
4.8 (95.71%) 14 votes

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: