Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Üdvözöljük! Katona Antal (pesti oldal) betegszabadságon van. Megértésüket köszönjük!

Whirlpool mosogatógép F8 hibakód

Whirlpool mosogatógép F8 hibakód jellemző okai

 

A Whirlpool mosogatógépeken az F8 hiba jellemzően vízszintszabályzási probléma, de a helyzet azért nem ilyen egyszerű. A whirlpool mosogatógépeket többféle vízszintszabályzóval gyártották, tipusok szerint. Létezett az egyszerű nyomáskapcsolós kivitel, a „rácsos vízszint”. Majd bevezették az optikai egységet, amely minden érzékelőt tartalmazott. Ezután következett a módosított optika a dupla hibakódos gépeknél, és persze léteznek olyan mosogatógépek is, amelyekben látszólag nincs semmilyen vízszintszabályzó.

E1F8A rácsos vizszintszabályzóval szerelt gépeknél volt a legegyszerűbb a helyzet, de az F8-as hibát itt mégsem a vízszintszabályzó okozta. Legtöbbször a zsírszűrő elkoszolódása vezetett oda, hogy a keringető motor már nem tudott elegendő vizet átáramoltatni rajta, így a motor a zsírszűrő alatti aknából gyakorlatilag kiszívta a vizet, mivel az a szűrőn nem tudott olyan gyorsan visszaáramolni, hogy a rendes működés biztosított legye. Ennek hatására a vízszintszabályzó a lecsökkent víznsomás miatt visszabillent, üres jelzést küldött a vezérlőpanelnek. A többszöri visszabillenés eredményezte az F8 hibát. Ugyanezt a jelenséget eredményezte az is, ha a gép beépítésénél a kifolyócsövet túlságosan alacsonyra kötötték be a lefolyórendszerbe, így a víz a működés során szépen kiszivárgott a mosogatógépből, ami a vízszintszabályzó visszabillenéséhez , majd hibakódhoz vezetett. Érdekes módon a vízszintszabályzó hibája viszont F4-es hibakódot eredményezett legtöbbször.  Később módosították a vezetékelést, és az alsó elárasztásvédelmi kapcsolót egyszerűen rávezetékelték a rácsos vizszintre, ezáltal már kiállhatott F2 vagy F11 hibára is, amely hibakódok eredetileg vízfolyás hibák voltak. Régebben a vízfolyás jelzésére csak az F2 hibakód létezett, amely hibakódott nem is lehetett törölni, vagy a gépet elindítani, amíg az alsó kontrolltálcában víz állt, tehát az elárasztásvédelmi úszókapcsoló bekapcsolt állapotban volt( illetve kikapcsolt, de ez részletkérdés). Miután a vezetékelésen módosítottak, a gép már elindítható volt akkor is, amikor vízben állt, de vizet már nem  vett fel, hanem kiállt F11 hibára. Sok szabadon álló gépben pedig meg is szüntették az elárasztásvédelmi kapcsolót, ki tudja miért.

E1F8A régebbi, nagyobb optikával szerelt gépeken is jelentkezhettek ezek a hibák, de itt az alsó elárasztásvédelmi kapcsoló már külön egységet képviselt. Az optika hibája, elkoszolódása F1( hőérzékelö hiba), F4( szivattyúzási hiba), F8(vízszinthiba) lehet.

Az újabb, kisebb optikai egységgel szerelt gépeknél E1F8 hiba lehetséges, ha elromlik, vagy elkoszolódik ez az egység

Meg kell említeni még azokat a gépeket, amik látszólag nem tartalmaznak ilyen egységeket. Itt un. virtuális vizszintszabályzást alkalmaznak. Ennek lényege, szoftver figyeli az áramlásmérő labirintusból bejövő impulzusokat, valamint a keringető motor áramát, amely más üresen és vízzel feltötve. Ezekből az adatokból számítja ki, mennyi víz van már a gépben. Bármelyik egység meghibásodása hibakódot eredményez. A labirintus hibája E1F6 vagy E1F7 lehet, a motorhiba lehet F8 vagy F6 is, ami ugye vízszint hiba lenne, de ebben az esetben motorhiba is lehet.

Az optikai egységek tisztán tartására különösen nagy figyelmet kell fordítani, érdemes a gépet havonta zsírtalanítani, vízkőmentesíteni, és ha lehet, kerüljük a nagyon alacsony hőfokú(40 fok) mosogatást. Tisztításhoz nagyon sokféle géptísztítót lehet  kapni. A folyadék állagúak általában citromsavat tartalmaznak. Sokan használnak pár kanál ecetet, de nagyon jó lehet néhány kanál trisó is a zsírtalanításhoz.

Sokszor azonban a hibakódok eltüntetéséhez alkatrészcsere szükséges, ennek kicserélését mindenképpen bízza szakemberre!

 

Véleménye fontos számunkra, kérem értékelje a cikket!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.