Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Üdvözöljük! Katona Antal (pesti oldal) betegszabadságon van. Megértésüket köszönjük!

Mosógép karbantartás

mosógép karbantartás

Mosógép karbantartás útmutató

Ahhoz, hogy a vadi új mosógépünk minél tovább bírja a strapát, időszakos karbantartásokat kell elvégeznünk. Sok mosógép gyártó a garanciát is a mosógép karbantartás folyamatosságához köti.

A legalapvetőbb, hogy a mosógép szűrőjét időnként takarítsuk ki. A szűrő megtalálkása némi gondot szokott okozni, mert a gyártók különböző helyekre teszik. Elöltöltős mosógépeknél többnyire elöl-alul helyezkedik el, egy kinyitható ablak mögött, vagy egy küszöbrész lepattintása után férünk hozzá, de láttam már olyan mosógépet is, ami nem tartalmazott házilag tisztítható szűrőt( pl. Fagor). Elöltöltős mosógépeknél is többnyire elöl található egy ablak vagy küszöb mögött, de régebbi tipusoknál( pl. Energomat) hátul volt a kifolyócső alatt. A szűrő kivétele sem mindig egyszerű. Legtöbbször a kitekeréses módszert alkalmazzák, igy a szűrő többszöri kifelé csavarás után jön ki. Létezik a bajonettes megoldás, ahol a szűrőt egy 90 fokos elfordítás után lehet kihúzni a helyéről. Felültöltős mosógépeknél (pl. Electrolux) a szűrő még lehet a dob alatt is. Kiszedése nem túl egyszerű, a dobajtó kinyitása után a szemben lévő dobbordát kell felnyitni, majd az alatta lévő kis szűrőt két kis műanyag idom összenyomása után lehet kiemelni. A visszahelyezésre is ügyelni kell, mert különben az első mosás alkalmával a dob szinte ledarálja az egészet. Felültöltős mosógépeknél találkoztam olyannal, ami nem tartalmazott szűrőt.

A szűrők tisztítása forró vízzel, ecetes áztatással történhet.

A másik lényeges pont a mosószertartály tisztítása. A felültöltős mosógépeknél viszonylag egyszerű, már ha leszedhető a tartály, bár sok tipusnál még így is macerás tisztán tartani. Itt is segíthet az ecetes beáztatás, illetve tisztító kefék használata. Volt olyan ügyfelem, aki nemes egyszerűséggel berakta a mosogatógépbe, de olyan is, aki nagynyomású autómosóval tartotta tisztán, esetleg szóba jöhet még a gőzborotva is. Elöltöltős mosógépeknél a mosószertartály többnyire nem eltávolítható házilag, de a fiók kiszedhető. A fióknyíláson át nehezen bár, de fogkefével és ecettel leszedhető a vízkő és egyéb lerakódások.

Harmadik pontunk a dob és üstrész, illetve fűtőbetét tisztán tartása. Erre legtöbbször egy teljes átmosást alkalmazunk, ruha nélkül. Sokan pár üveg ecetet adagolnak a gépbe, van aki néhány kanál trisóval mossa át, de lehet kapni gyári megoldásokat is. Arra kell figyelni, hogy ne előmosással együtt indítsuk el a gépet, mert a hatóanyagok már az elején kiürülnek a gépből, és az igazán hatékony forró vizes mosásnál már nem lesznek benne.

Érdemes az ajtógumikat is tisztán tartani, de erre ne alkalmazzunk nagyon erős szereket(Szavó, Domestos), mert ezek tönkre tehetik a gumirészt. Mást nem kell csinálni, csak enyhén ecetes ronggyal végigdörgölni a gumirészeket, ezáltal távolítva el vízréteget, ami a gombák melegágya. Száradás végett a mosógépek ajajait mindig hagyjuk nyitva.

A mosógépek forgó-mozgó alkatrészeivel nem nagyon érdemes törődni, illetve nem is lehet, mivel ezek zsírzása, karbantartása majdnem lehetetlen. A csapágyazásnál minden esetben zárt csapágyakat alkalmaznak, amely tart, ameddig tart, de ez vonatkozik a szivattyúkra és motorokra is. Ez nem azt jelenti, nem kell odafigyelni a mosógépek keltette zajokra, mert ha odafigyelülnk a rendellenes zörejekre, nagyobb bajoktól is megkímélhetjük mosógépünket, és nem költünk egy kisebb vagyont a javíttatásra.

whirlpool szerviz

Partner oldal: Mosógépszervizes.hu

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.