Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Üdvözöljük! Katona Antal (pesti oldal) betegszabadságon van. Megértésüket köszönjük!

Vízkő, a mumus

A vízkőről általában…..

avagy védekezés a mosógép vízkő ellen…

 

mosógép vízkő

Mi is az a vízkő, ami oly sokszor szóba kerül mosógépeink, mosogatógépeink, kávéfőzőink, vízmelegítőink kapcsán? A vízkő nem más , mint a vízből kivált szennyeződés, ásványi anyagok, sók összessége, jellemzően kalcium és magnézium karbonát. Minél nagyobb a víz keménysége , annál több ilyen anyagot tartalmaz. A vízkeménység értéke eltérő szintű Magyarország különböző településein. Mivel a vízkeménység mindenhol más, így eltérő vízkőoldási, vízlágyítási sémákat kell alkalmazni.Ez az anyag aztán bárhol le tud tapadni, fűtőszálon, szimeringeken, csapágyon, a mosógép dobján és üstjén, ezáltal rongálja ezen alkatrészeket, tönkreteszi a fűtőtestet és egyéb alkatrészeket. Világos tehát, hogy ha meg szeretnénk őrizni háztartási gépeink működőképességét,  a vízkő lerakódását meg kell akadályozni, a már lerakódott vízkövet el kell távolítani.

mosógép szerviz

Erre általában kétféle módszert használnak, a kémiai és fizikai kezelést. A fizikai eljárás egy ioncserélő, vízlágyító készülék használata, amiben egy speciális gyanta található, a kalcium és magnézium ionokat nátrium ionokra cseréli, így nem lesz ami lecsapódjon a gépeinkben. Ez a készülék nagyon drága, több száz ezer forint is lehet. Nem biztos hogy megéri a befektetést, annál is inkább , mivel ezt a gépet a ház ivóvíz hálózatára kötik, így a kivont kalcium és magnézium  tartalmú ásványi anyagok hiányozhatnak az ivóvízből, amire a z emberi szervezetnek szüksége lehet.

mosógép szerviz

A kémiai eljárás különböző savak , lúgok, foszfátok használata, kezdve az “ezer éve” használt ecet és trisó, vagy  a mai modern kornak megfelelően a gyártók és forgalmazók által kifejlesztett termékek. Megelőzésre a legáltalánosabban használt vízlágyító szerek kaphatóak, pl. Calgon. Mosogatógépekhez való vízkőoldó és zsírtalanító legismertebb képviselője a Calgonit, ami citromsavat tartalmaz. A gyári vízkőoldók többsége nagyrészt trisót és illatanyagot tartalmaz .

 

 

mosógép szerviz

Ezeket a kezeléseket időnként el kell végezni háztartási gépeinken, megelőzve a nagyobb bajt. Bár mint mosógépszerelő időnként rácsodálkozok, a háziasszonyok mekkora összeget tudnak költeni vízkőoldásra, ami nincs arányban az esetleg bekövetkezett hibaelhárítás árával. Láttam már olyan egy éves mosógépet  amit akár ki is lehetett volna dobni, annyira vízköves volt, de olyat is ami tíz év után is mintha új lett volna. Egyik sem látott soha vízkőoldót vagy vízlágyítót… Úgy gondolom, minden gép egyedi elbírálást igényel a karbantartás tekintetében, ez pedig a felhasználó felelőssége, arról nem is beszélve, hogy némely gyártó, forgalmazó már a rendszeres karbantartás megvalósulása esetén biztosítja csak a kötelező garanciát, ennek hiányában akár meg is tagadhatják a garanciális javítást.

 

Személy szerint úgy érzem, hogy ez a vízkőprobléma időnként túl van misztifikálva. A vízkövet nem lehet megúszni, és lehet, kell együtt élni vele, de háztartási gépeink állagának megóvása érdekében a megfelelő intézkedéseket meg kell tenni, természetesen az ésszerűség határain belül. Sok véleményt lehet hallani a gyártók, szervizek, forgalmazók részéről és ezek sokszor eltérnek. Mindenki a saját termékét szeretné érvényesíteni, eladni. Fogyasztói társadalomban élünk, ehhez tartoznak a reklámok, amik nagymértékben befolyásolják a vásárlókat, akik eldönthetik, melyik vízkőoldási módszert alkalmazzák. Véleményem szerint 100%-os megoldás nem létezik, és a valószínűleg nem is lesz, amíg a víz jelen van mindennapi életünkben.

Ha a folyamatos karbantartás ellenére háztartási gépe mégis elromlott, bizalommal forduljon hozzánk a javítás miatt. Háztartási gép szerviz.

 

whirlpool szerviz

Partner oldalunk: mosogepszervizes.hu

 

Cikk: Katona Antal

 

Kérem, ha hasznosnak találta a cikket, értékelje vagy segítsen minket egy megosztással. Köszönöm!

[kkstarratings]

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.