Háztartási gép szerviz Budapesten és Pest megyében
Budapesten és Pest megyében

Kézi vagy gépi mosogatás?

aeg mosogatógép javítás

Mindkét mosogatásfajtának vannak ellenzői és követői is. Szerintem sokszor csak nézőpont kérdése, melyiket válasszuk. Sok háztartásban csak nagyon lassan jön össze annyi edény, hogy tele legyen  a mosogatógép, ezért azt az egy-két edényt célszerűbb és gazdaságosabb kézzel elmosogatni. Nagyobb mennyiségű edényt inkább gépben jobb elmosogatni. A gépi mosogatás sokkal kevesebb vizet használ, jellemzően 6-12 liter, ezáltal kevesebb energia kell a víz felfűtéséhez is, nem is beszélve a megspórolt időről, mivel nem kell órákat görnyedni a mosogatótálca felett. 

Ha az anyagi befektetés oldalt nézzük, a kézi mosogatáshoz olcsóbbak az eszközök, pl. mosogatótálca, ami gyakorlatilag egyszeri és olcsó befektetés. Kell még egy-két mosogatószivacs és kész. A meleg víz meg egyébként is adott, bár ennek előállításához is kell energia. Ide vehetjük még természetesen az emberi energiát is, ami nagyobb, mint a gépi mosgatásnál, bár az edényeket ott is ki-be kell pakolgatni.

A gépi mosogatás sokkal nagyobb anyagi befektetést igényel, gondoljunk csak a mosogatógépre, ami már jelentős összeg, esetenként akár 100-150 ezer forint, de a határ a csillagos ég. Plusz költség  a gép szakszerű beüzemelésére, amit célszerű szakemberekkel elvégeztetni, ezt is legalább 10-20 ezer forintért végzik a mesterek. Azt se felejtsük el, hogy ezek a gépek időnként elromlanak, javíttatásuk is sokba kerülhet. Továbbmenve ezeken a gépeken időközönként karbantartást, zsíroldást, vízkőoldást kell elvégezni, hogy tovább működhessenek meghibásodás nélkül.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a gépi mosogatás kiépítéséhez, üzemeltetéséhez sokkal nagyobb anyagi befektetés kell, mint a kéziéhez.

Nézzük meg , milyen vegyszereket használunk a mosogatáshoz. A kézihez jellemzően csak a mosogatószert, ami általában folyékony. A gépi mosogatáshoz több mindent használunk, többek közt mosogatószert, vagy tablettát, öblítőt, sót. Mosogatószerből már nem csak por alakú, hanem folyékony, vagy zselé állagú is létezik. A só a vízlágyításhoz szükséges, az öblítő pedig a  száradáshoz. Mindezek együttes használata minőségibb mosogatást eredményez a végeredmény tekintetében. Nagyon sokan mindezek helyettesítésére 3 az 1-ben tablettát használnak, amiből szintén létezik feloldódó csomagolásban tárolt folyékony mosogatószer-só-öblítő változat. Láthatjuk, hogy ezek tekintetében drágább gépben mosogatni, mint kézzel.

Még egy negatívum a gépi mosogatás ellen. A mai mosogató tabletták viszonylag nehezen oldódnak fel, ezért egy ideig szemcsés állapotban találhatók a vízben. Ezt a vizet keringetik a forgókarokon keresztül, amit ráspriccelnek az edényekre. Az üveg felületek, vagy poharak nehezen viselik ezt, karcolódnak. Ezek a karcok eleinte nem láthatók, de a sokadik mosogatás után az üvegek kezdenek homályosodni, mattulni. 

Láthatjuk tehát, hogy mindkét mosogatás fajtának van létjogosultsága. Nagyobb mennyiségű edény tekintetében, a felhasznált víz, energia és a megspórolt idő miatt egyértelműen a  gépi mosogatás a nyerő, ha nem vesszük figyelembe a kezdeti magas kiépítési, valamint a folyamatos karbantartási  költségeket.  Kevés edénynél a sokkal kevesebb anyagi ráfordítás miatt van létjogosultsága a kézi mosogatásnak.

whirlpool szerviz

Partner oldal: Mosógépszervizes

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.